Прибутковий будинок Грюнерів (Львів)

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів / вул. Володимира Гнатюка, 20, 22
 адміністративна будівля/офіс, модерн, багатоквартирний житловий будинок, пам'ятка архітектури (історії), будівля 1910 року

У 1961–2020 роках тут працювали міські залізничні каси попереднього продажу квитків. 2007 року міська влада пропонувала Львівській залізниці викупити чи орендувати приміщення міських залізничних кас, за умови незгоди звільнити приміщення, через те, що не хотіла й надалі надавати ці приміщення у безоплатну оренду залізниці. 2020 року залізничні каси закриті, а приміщення очікує на нового власника.

Колишній прибутковий будинок родини Ґрюнерів, збудований у стилі раціонального модерну фірмою Міхала Уляма за проєктом Романа Фелінського та Фердинанда Касслера від 1910 року. Скульптурне оздоблення Зигмунта Курчинського. Тут від травня 1907 року діяв кінотеатр зі зміною назв: «Вандерленд» (1912–1913), «Яґеллонський» (1913–1914). Їх власником був відомий кінопідприємець Мельхіор Майблюм. З початком Першої світової війни Майблюм виїжджає зі Львова і майже всі засновані ним кінотеатри припиняють своє існування. В будинку № 20 на той час працювали комісійний (торговий) дім Генріха Й. Шиффмана, крамниці з продажу матерії для оббивки меблів Юзефа Шустера, з продажу ламп, скла та дзеркал Мельхіора Майблюма і крамниця спілки «Зайончек і Ланкоси», а також містилося архітектурно-будівельне бюро архітектора, цісарського радника Міхала Уляма.
В будинку № 22, на той час, працювали редакції польського часопису «Ґоспо́да» та місячника єврейської молоді «Моріах», а також крамниця Самюеля Санделя з продажу лаку та фарби. У міжвоєнний період в будинку працювали магазин швейних машин «Польтип», магазин тканин Двормана, бавовняна фабрика «Королівська мануфактура» та польське бюро подорожей «Орбіс», за радянських часів — міськтрансагентство № 1. Будинок внесений до Реєстру пам'яток архітектури місцевого значення № 770-м.
Міста поруч:
Координати:   49°50'31"N   24°1'25"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому