Вілла «Подолянка» (Львів)

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів / вул. Генерала Чупринки, 96
 індивідуальний житловий будинок, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1908 року
 Завантажити фотографію

Колишня вілла архітектора Міхала Ковальчука, споруджена за його власним проєктом у 1907–1908 роках. Є зразком українського національного стилю в архітектурі Львова початку XX століття. Збудована вілла мала вигляд частково двоповерхової, частково триповерхової під черепичним дахом.

Міхал Ковальчук мешкав тут до своєї смерті у 1938 році. У 1940-х роках вілла була заселена кількома родинами. Під час ремонту замінили черепичну покрівлю даху на оцинковану бляху. У 1960-х роках розпочалася масова забудова ділянки, що колись належала Міхалу Ковальчуку, багатоповерхівками. Так, від вул. Конотопської з'явилася шестиповерхівка, а 1969 року, від вул. Чупринки постала десятиповерхівка, остаточно заслонивши віллу. Тоді намагалися знести й саму віллу — з метою будівництва на її місці багатоповерхового будинку, але здійсненням цих планів завадив львівський архітектор Ярослав Новаківський. У 1970-х роках віллу оштукатурили «під шубу». На початку 1990-х років проведено реконструкцію житлового будинку з його пристосування під офісні приміщення виробничо-торгової фірми «Львів» Львівської асоціації інвалідів, що містилася тут до середини 2000-х років. Потім тривалий час вілла, власником якої є ПАТ АК банк «Львів», перебувала у занедбаному стані.

Ініціативною групою на чолі з відомим львівським краєзнавцем Ігорем Мельником на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини у Львівській області у березні 2014 року була внесена пропозиція щодо внесення до Переліку щойно виявлених пам’яток архітектури та містобудування вілли «Подолянка». Науково-методична рада з питань охорони культурної спадщини при Міністерстві культури і туризму України підтримала цю пропозицію. Згодом наказом Міністерства культури України від 15 жовтня 2014 року № 869 колишню віллу внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України під охоронним № 2964-Лв.
Міста поруч:
Координати:   49°49'39"N   24°0'12"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому