Будинок Васньова (Луганськ)

Ukraine / Luhanska / Luhansk / Луганськ / вул. Тараса Шевченка, 41
 недобудований/закинутий об'єкт, цікаве місце

«Будинок Васньова» - пам’ятка архітектури, перша чотириповерхова будівля у Луганську, зведена на початку ХХ ст. на кошти купця Сергія Васньова. У ній розташовувалося жіноче комерційне училище і чоловіча прогімназія. Про купця ходили легенди, мовляв, він розбагатів, знайшовши скарб. (За іншім варіантом, вдало одружився).

Після революції 1917 року все його майно націоналізували більшовики, а колишня найбагатша людина Луганська стала безхатченком. Розповідали, що він або доживав свій вік у сторожці церкви, яку колись він щедро спонсорував, або був репресований НКВС. За іронією долі, ці ж каральні органи розквартирувалися саме у його будинку. У луганському архіві є кримінальна справа робітника, якого у 1937 році засудили за те, що він подивився у бік цієї будівлі «контрреволюційним поглядом». Після смерті Й.Сталіна тут сталася перша пожежа. Щоправда прибудована до неї катівня, у якій конвеєром страчували «контрреволюціонерів», уціліла. Вона мала лиху славу і протягом наступних років жодна луганська установа не погоджувалася займати це приміщення, аж поки її не знесли.

Згодом «Будинок Васньова» передали міській поліклініці. Тривалий час її реконструювали.

17 лютого 2011 року знову сталася пожежа, яка обростає містичними чутками. Пожежники розповідали, що вогонь, який вони приборкували, неначе грався з ними: то зникав, то знов з’являвся у різних куточках і приміщеннях від підвалу до горища. Будівля значно ушкоджена.
Существует мнение, что под зданием существуют подземелья.
Міста поруч:
Координати:   48°34'32"N   39°17'57"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому