Parcul Mitropoliei (Târgovişte)

Romania / Dambovita / Targoviste / Târgovişte

Aflat in centrul municipiului, parcul Mitropoliei este imprejmuit de cele doua importante artere ale orasului - Bvd. Libertatii si Bvd. Mircea cel Batran (fosta Prieteniei). Unul dintre cele mai romantice locuri de intalnire, parcul gazduieste bustul lui Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei de la 1821 si asasinat de eteristi la 27 mai 1821, chiar pe amplasamentul actualului parc, in fata Mitropoliei.

De asemenea, gasim aici si bustul maicii Smara, pe numele ei intreg Smaranda Gheorghiu (1857-1944), cea care a însemnat o prezenţă prelungită în perioada interbelică în domeniul literaturii pentru copii şi tineret, indreptata indeosebi spre latura educativă a acestei literaturi.

In fine, cel mai interesant punct de atractie il reprezinta Mitropolia, una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici ale cetatii de scaun. Mutata la Targoviste de Radu cel Mare, la cererea patriarhului Nifon, biserica era zidita dupa modelul Sf. Sofii. Darâmata la 1889 si înlocuita cu cea actuala, noua Mitropolia a fost ridicata dupa planurile arhitectului francez Lecompte du Nouy.

(text www.targoviste.ro/index_divertisment_parc_mitropolie.ph...
(imagini www.ghidulturistic.ro şi
fispas.blogspot.com/2007/02/blog-post.html)
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°55'33"N   25°27'36"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 16 ani