Свято-Миколаївський Городоцький жіночий монастир (Городок)

Ukraine / Rivnenska / Tynne / Городок / вул. Монастирська, 1
 музей, жіночий монастир, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), будова 16го століття, Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП)

Спочатку на острові був зведений замок. За велику фундаторку Гольшанську було тут засновано монастир. Мурована Миколаївсько церква була побудована Шептицьким у 1740р. у бароковому стилі. Він прикрасив його високомистецьким іконостасом, розписами в українському стилі, обдарував церковними речами, богослужбовими книгами, церковними дзвонами - справжнім шедевром людвісарного мистецтва львівських майстрів. При храмі 1772 р. вибудувано двоярусну дерев'яну дзвіницю, реставровану і довершену 1883 р. Нижній її поверх був одночасно воротами до церковного маєтку.

Коли Городоком володіла родина Естергазі скасований монастир був перебудований на палац. На першому поверсі обабіч просторого вестибюлю, поділеного колонами на дві частини, створено анфіладу парадних приміщень. Будівля з бароккового стилю була перероблена на класичний. При Штейнгелі в ансамбль споруд додаються декілька корпусів. Миколаївська церква діяла як прихід. В 1939р церква була закрита, тут розміщається кістно-туберкулезний санаторій. З 1992 тут відркито жіночий монастир. Влітку тут діє готель для прочан.

Зараз навколо монастиря точиться міжконфесійна боротьба.
Про монастир: www.rivne-pravoslavne.org.ua/svyato-mikolaivskiy-gorodo...
Міста поруч:
Координати:   50°41'8"N   26°10'26"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому