Gula Villan (Stockholm)

Sweden / Stockholm / Stockholm / Gröndalsvägen, 152
 Upload a photo

Ekensbergsfemman
av Lotta Pahl

I kvarteret Bottenstocken hittar vi "Ekensbergsfemman" vid Gröndalsvägen 152. Ett trähus med ett säreget yttre på grund av dess åttkantiga trapphus. Detta hus fungerade som bostadshus för arbetare vid Ekensbergs varv och uppfördes troligen omkring 1880. Enligt uppgift ska huset tidigare ha stått inne på varvsområdet, men senare ha flyttats till sin nuvarande plats. I Sigurd Erixons bok "Den folkliga bebyggelsen i Stockholmstrakten" (1941) uppges att fyra arbetarbostäder uppfördes redan omkring 1865, således före varvets tillkomst 1873, men under zinkfabrikens verksamma period. Dessa fyra arbetarbostadshus gavs namnen "ettan", "tvåan", osv och detta i sin tur bör ha givit namn åt hus nummer fem.

Från början fanns det tio lägenheter i huset. 1 DN Runt Stan från 1987 får vi en bild av hur det kunde te sig för arbetarfamiljerna att bo i "femman". Det var trångbott och man trängdes inte bara med andra familjer utan även med råttor, loppor och löss. Men trots fattigdom och lyhördhet så tycks sammanhållningen i huset ha varit god. På somrarna gjorde man utflykter tillsammans, fiskade i Mörtviken och njöt av fru Olssons blomsterrabatter.

I början av 1950-talet övertogs fastigheten av AB Stockholmshem och under 70-och 80-talet stod det tomt under cirka femton år. Huset fick förfalla och rivning diskuterades, men Stadsmuseum protesterade. I slutet av 1980-talet hittade man en hyresgäst som var villig att själv stå för kostnaderna och rusta upp huset pietetsfullt.

Källor:
Stockholms Stadsmuseum, skrivelser. Ekensbergs varvs arkiv, kartor.
DN Runt stan 1984, april 1986, febr 1987. Söderposten nov 1983.
Sigurd Erixon: Den folkliga bebyggelsen i Stockholmstrakten 1941.
Nearby cities:
Koordinater:   59°18'51"N   17°59'37"E
This article was last modified 9 years ago