Büyük Han (Lefkoşa (KKTC))

Cyprus / Turkish controlled area / Nicosia / Lefkoşa (KKTC)
 tarihi, han, otel, kayıtlı bina(tarihi), kervansaray, han

Lefkoşa’nın güney doğu tarafında yer alan bu han, Osmanlı döneminin ilk Kıbrıs valisi olan Muzaffer Paşa tarafından 1572 yılında inşa ettirilmiştir. Büyük Han dörtgen bir plan üzerine, iki katlı inşa edilmiştir ve geniş bir avlunun çevresinde sıralanan odalar kemerli ve kubbeli bir sundurmaya açılmaktadır. İç bahçesinde alt kısmı çeşme olan sekizgen yapılı bir mescit yer almaktadır. Batı kısmında da bir girişi olan hanın ana girişi sağ tarafındaki Asmaaltı Sokağı’na açılmaktadır.
İngiliz sömürge döneminin ilk zamanlarından 1895 yılına kadar Lefkoşa Merkez Hapisanesi olarak kullanılan yapıya 1963 yılında fakir aileler yerleştirilmiştir. Güney tarafının yıkılıp güneydoğu köşesinin aslına uygun inşa edilmediği yenileme çalışmaları 1963 olayları sebebiyle yarım kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle 1995 yılında yeniden başlayan yenileme çalışmaları 2003 tarihinde tamamlanmıştır. Yapı kuzeydeki sosyal ve kültürel yaşama katkı sağlayan en büyük yatırımlardan biri olarak topluma kazandırılmıştır.
Turist enformasyon merkezi olarak da kullanılan han, ziyaretçilerin ilgisini çeken Kıbrıs’a özgü her türlü antika, elişi ve diğer sanat ürünlerini satan dükkânlara da ev sahipliği yapmaktadır. Ufak çaplı gösterilerin ve kültürel aktivitelerin de yapıldığı handa, otantik bir Türk kahvesi ve yerel mutfağın seçkin ve taze örneklerini sunan bir restoran bulunmaktadır. Salı ve Cuma geceleri canlı müzik eşliğinde şarap servisi yapan şarap barı da bu hana özel bir atmosfer kazandırmaktadır. Büyük Han, Lefkoşa’ya yeniden hayat kazandırmak için şimdiye kadar yapılan ilk projelerdendir. Burada mutlaka GAVECİK (kahve) içilebilir ve Lefkara alınabilir.
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   35°10'34"N   33°21'45"E
This article was last modified 3 yıl önce