Сарматський склеп (Білгород-Дністровський)

Ukraine / Odeska / Bilhorod-Dnistrovskyy / Білгород-Дністровський / вул. Грецька

У 1989 році під час господарських робіт в піщаному кар'єрі на східній околиці міста було виявлено кам'яний склеп.
Склеп був пограбований в давнину. Але на підставі супутнього матеріалу (фрагменти амфор, ліпний і червонолаковий кераміки) споруда датується III ст. н.е.
Сам склеп споруджений з добре оброблених плит місцевого вапняку у вигляді карткового будиночка. Складається з дромоса (коридор, що веде в похоронну камеру гробниці) і камери, орієнтований по лінії захід-схід. При зведенні спочатку був споруджений невеликий котлован в піску, на дно якого були покладені кам'яні плити підстави склепу.

Висота дромоса - 2,04 м, довжина - 1,2 м, ширина 1,52 м.

Камера склепу прямокутна, її розміри: 2,18 х1, 4 м, висота 2,06 м. Зведена з ряду великих кам'яних плит, встановлених на ребро, перекрита двома плитами двосхилим даху. Плити покладені насухо, без зв'язує розчину.

З внутрішньої сторони стіни склепу були ретельно оброблені і оштукатурені вапняним розчином теракотового кольору. Перед входом був встановлений жертовний столик - вівтар. Його розміри 1,07 х0, 7 м, висотою 0,45 м, по периметру - поглиблена майданчик.

Вівтар знаходиться в експозиції Білгород-Дністровського краєзнавчого музею, а склеп перенесено на територію Вірменської церкви. Білгород-Дністровський морський рибопромисловий технікум
Міста поруч:
Координати:   46°11'53"N   30°21'20"E
Ця сторінка востаннє змінена 12 років тому