Cetatea bastionată Chilia (sec.XIX) (Chilia Nouă) | sit arheologic, loc interesant

Ukraine / Odeska / Kiliya / Chilia Nouă
 sit arheologic, loc interesant, strat istoric

Conturul marcat desemnează cetatea bastionată din epoca modernă (1794-1856), de la care se păstrează până azi şanţul înconjurător.

Vechea cetate medievală a Chiliei (vezi desenul) a fost distrusă de administraţia otomană în 1794. Au fost lăsate doar câteva turnuri şi fortul-nucleu dinspre Dunăre, care au fost integrate într-o nouă cetate bastionată, ridicată după planurile inginerului francez Kauffer. Acesta a dat apoi informaţii militare despre cetate ruşilor, fiind agent secret în slujba feldmareşalului Kutuzov.
Cetatea a fost definitiv ocupată de Imperiul Ţarist la 1812, după ce în 1807 fusese retrocedată efemer Divanului Moldovei. După aceste date, a început colonizarea ruşilor şi ucrainenilor printre băştinaşii români (deja la recensământul ţarist din 1827, aceştia aveau doar o majoritate relativă).
Zidurile cetăţii bastionate au fost dinamitate de ruşi la 1856, înainte de a se retrage din Basarabia istorică (pe care o retrocedaseră Principatului Moldovei în urma Războiului Crimeii).

Cât priveşte vechea cetate medievală (întărită de Ştefan cel Mare la 1479, cu paraclis zidit la 1482), este foarte greu de făcut o reconstituire în teren, până nu se vor face cercetări arheologice sistematice. În orice caz, ea era mult mai restrânsă, undeva în zona malului Dunării.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°26'2"N   29°16'6"E

Comentarii

  • Fotografia de mai sus este reconstituirea Marianei Şlapac, însă terenul desenat în afara zidurilor e pur fictiv, mai ales că imaginea e orientată cu sudul în partea de sus (fortul principal era spre sud, direct pe malul Dunării, oraşul întinzându-se spre nord)
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 12 ani