Parcul Sub Arini

Romania / Sibiu / Bulevardul Victoriei
 parc, loc interesant, grădină botanică, 1850s construction (en)

turism.sibiu.ro/index.php/ro/parc/parcul-sub-arini
Este unul dintre cele mai vechi parcuri din Romania infiintat in 1856. Inginerul Seifried este insarcinat cu elaborarea proiectului si conducerea lucrarilor. In 1857-1858 sunt trase cele doua alei principale de-a lungul fostului canal al Scolii de Inot (deschisa in 1829), si al pârâului Sevis. Concomitent au inceput actiunile de plantare cu diverse specii de arbori. In 1859 este construit digul iar un an mai tarziu podul peste pârâul Trinbach. In 1865 s-a deschis restaurantul Sub Arini (Bolta Rece) Din 1881 parcul s-a aflat in grija Societatii pentru infrumusetare a orasului care a continuat actiunea de plantare de copaci. In 1883 este construita sera iar prima fantana arteziana s-a realizat in 1894. In 1898 a fost construit Pavilionul de muzica folosit pentru fanfara militara care dadea spectacole aici in fiecare duminica, iar in 1904 s-a introdus iluminatul electric. In 1927 pe latura sudica a parcului s-a dat in folosinta stadionul municipal cunoscut la inceput sub numele de Stadionul de educatie fizica. In 1938 s-a dezvelit monumentul lui Mihai Eminescu executat de sculptorul Radu Moga. In 1979 se trece la asfaltarea principalelor alei, in locul vechiului Pavilion de muzica este construita o estrada noua si este reamenajata fantana arteziana. In aceiasi perioada s-au amenajat si terenurile de joaca pentru copii.
In prezent parcul are 22 de hectare pe care cresc peste 68 specii lemnoase, dintre care 30 exotice si 38 autohtone. unii sunt originali din Japonia, China, Himalaia, Asia Mica, America de Nord, america Centrala, Algeria sau din zona Alpilor. Dintre acestea amintim Stejarul rosu american, Mahonul, Bradul argintiu, Plopul alb de Himalaia, Pinul negru austriac, brad de Caucaz, Eronimus Radicans – Japonia, ienupar de Virginia, tsuga Douglas verde, etc. Cei mai batrâni arbori (exemplare de arini, plop negru, tei, stejari) au peste 150 de ani. De o deosebita valoare stiintifica si decorativa sunt speciile exotice, atât cele din Extremul Orient (ginkgo, arborele vietii, magnolia), cât si cele din America de Nord (molid întepator, pin strob, tuie, chiparos de California, stejar rosu si stejar de balta, nuc negru, arbore de lalea, roscov de Canada, artar american si artar de zahar, gladice, catalpa). In acest décor isi gasesc adapostul aprx. 95 specii de pasari. La marginea parcului a fost deschis in ultimii ani un strand iar lânga acesta au fost deschise doua terenuri de tenis.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°46'50"N   24°8'25"E

Comentarii

  • În suprafaţă de 22 de hectare, Parcul Sub Arini-unul dintre cele mai mari şi mai vechi parcuri din România-a fost înfiinţat printr-o hotărâre a municipalităţii din noiembrie 1856. Inginerul Wolfgang Seifried a fost însărcinat cu elaborarea şi conducerea lucrărilor. În anul imediat următor a început trasarea celor două alei principale, de-a lungul fostului canal al Şcolii de Înot şi al pârâului Seviş. În acelaşi timp s-a procedat şi la plantarea perimetrului cu diverse specii de arbori:pin, tei şi bineînţeles, arin. În 1859 s-a construit digul, un an mai târziu podul peste pârâul Trinkbach, iar în imediata apropiere, între anii 1863-1865, restaurantul Sub Arini (Bolta Rece)
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani