Deià (Deià)

Spain / Balears / Deya / Deià

La Vall de Deià ha estat ocupada per humans des de temps prehistòrics. Les seves coves, fonts, fauna, terres fèrtils i proximitat a la mar ho va fer un lloc ideal per a la població.

El poble va adquirir la seva forma actual durant l'ocupació musulmana, en els segles X-XIII, quan els seus habitants començaren a construir els bancals i sistemes de irigació que dotaren a la comarca de la seva riquesa agricultural i qualitat singular.

Després de la derrota dels musulmans per els cristians en el segle XIII, el poble va ser cedit al comte de Rosselló com a part del poble veí, Valldemossa. Es construiren monestirs, un a Ca l'Abat i l'altre a Son Rullan. Aquest darrer va ser el lloc on Ramon Llull fundaria la seva escola de missioners. El municipi està format, a més del mateix poble, per les barriades de Lluc-Alcari i Son Coll.

Deià obtindria la seva independència de Valldemossa el 1583. Llavors començava un període d'expansió dels bancals cap a les muntanyes fins que, inclús a les porcions més petites de terreny s'havien acondicionat per a plantar oliveres que, avui dia, donen l'inconfundible color verdós a les muntanyes.

Mentre, el poble creixia i una colla de pesquers es va establir a la seva cala. A la vegada, una sèrie de torres que rodejaven l'illa de Mallorca foren construïdes per a viiglar davant l'amenaça d'invasions dels Bàrbars. Cada torre, de fet, és visible a les de cada costat i el foc era la manera de comunicació entre ells. El poble va créixer i prosperà de la producció de l'oli d'oliva, i també de fruits cítrics. Cada casa tenia el seu propi hort on les famílies conreaven les seves pròpies fruites i verdures.

En els darrers anys del segle XIX la primera ona de visitants començà a arribar, atrets per l'entorn preciós i la manera de vida relaxada i barata del poble. La comarca ha estat i és lloc favorit d'artistes, escriptors, músics i famosos. L'arxiduc Lluís Salvador, Manuel de Falla, Santiago Russinyol, Robert Graves, Daevid Allen, Andrew Lloyd Webber, Mati Klarwein, Kevin Ayers, Pierce Brosnan i la princesa Diana d'Anglaterra en són algunes mostres,

El poble quasi no canviava fins els anys 70, quan la inevitable especulació comença. En qualsevol cas, aquesta zona ha mantingut sempre la seva bellesa natural excepcional.
Miasta w pobliżu:
Współrzędne:   39°44'52"N   2°38'58"E

Komentarze

  • Arribant a Deià per la carretera de Palma es rodeja el cap de Sa Pedrissa, des d'on es veu la primera vista del poble. Franquejat per les muntanyes de la Serra de Tramuntana, el poble, rematat per l'antiga església assentada en una de les seves petites muntanyes, s'extén a la vall amb el seu sistema de síquies construït en l'època àrab. Construint molt abans de la moderna planificació urbana, i limitats pels materials locals, la gent, de manera natural, feren cases que encaixen perfectament en el seu entorn. Baixant per un camí que atravessa els olivars, arribes a la cala, la badia, on els pocs pescadors que encara queden, surten a l'auba per a escampar les seves xarxes. Es pot arribar a la cala amb cotxe, però la carretera és molt més llarga que no pas el camí, un camí preciós. Els deianencs estan acostumats als estrangers i forasters, i la distinció entre ells està en erosió constant. Deià ha estat l'assil per a artistes, músics i escriptors des de principis de segle XX, molts d'ells ubicant les seves pròpies cases als voltants del poble. Hi ha una bona selecció d'hotels i propietats de lloguer disponibles al visitant, juntament amb una varietat de restaurants i bars. Si no hi ha allotjament lliure, el preciós poble de Sóller està a tan sols 10 quilòmetres per la costa. Visiti sollernet.com per a més informació.
  •  12 km
  •  27 km
  •  104 km
  •  137 km
  •  143 km
  •  205 km
  •  218 km
  •  256 km
  •  326 km
Ten obiekt został ostatnio modyfikowany 17 lat temu