Будинок лікаря Педькова (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / наб. Назукіна, 59
 цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en), споруда 1900-х років

Цей об'єкт розповідає про часи, коли в Балаклаві зароджувалася курортна інфраструктура. Місцевий клімат і лікувальні грязі стали популярні вже на початку минулого століття. У 1900 році відпочивальників в Балаклаві було вже досить, щоб місцеве земство встановило курортний збір, що становив 2 рублі з одиночних відвідувачів містечка та 5 рублів з родин. У містечку практикувало не більше 7 лікарів. Найіменитішим з них був пан Педько. Багато тих, які приїжджали в Балаклаву прагнули потрапити сюди, щоб поправити здоров'я в електро-світло-водолікарні доктора Педькова.

Будівля дачі лікаря Педькова зведено в стилі модерну з використанням мотивів раннього італійського ренесансу, зі слідами романського стилю. Об'ємно-просторова композиція асиметрична. Квадратна вежа на східному фасаді, витягнуті прямокутні обсяги, вузькі віконні прорізи, характер декоративних деталей кладки створюють враження внутріфортечної забудови. Архітектурний образ будівлі є версією зовнішнього вигляду «будинку коменданта» фортеці Чембало. З іншого боку, відкриті лоджії, балкон альтан над входом, ріднять архітектуру будинку з курортною середземноморського. Окремі архітектурні деталі з тесаного каменю походять з архітектури раннього італійського ренесансу.

Вже на початку нинішнього століття повністю втрачені початкові інтер'єри, які багаторазово перебудовувалися в процесі нецільової експлуатації. Спорожнілу будівлю було розграбовано. Частково була відсутня покрівля, відсутні внутрішні перегородки і перекриття.

Металеві балки перекриттів були вирізані. Не збереглося слідів від первісної внутрішньої обробки. Сьогодні будівля відновлена.
Міста поруч:
Координати:   44°29'41"N   33°35'46"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому