Колишній Вінницький хімічний завод імені Я. М. Свердлова (Вінниця)

Ukraine / Vinnytska / Vinnytsya / Вінниця / вул. Академіка Янгеля, 4
 недобудований/закинутий об'єкт, зачинений/ліквідований

Вінницький хімічний завод імені Я. М. Свердлова - підприємство хімічної промисловості. Розташований у Вінниці. Нині закинутий.

Вминулому основна продукція: сірчана кислотата, мінеральні фосфатні добрива, кормові фосфати, фосфорні солі і солі фтору, синтетичні мийні засоби, гумотехнічні вироби тощо.

Заснований у 1912 році як суперфосфатний заводд - невелике напівкустарне підприємство. За роки Радянської влади заводд було реконструйовано на новій технічній базі і значно розширено, перетворено на велике сучасне підприємство по виробництву мінеральних добрив.

Станом на 1977 рік завод виробляв хімічну продукцію 20 найменувань. В 1977 на заводі вироблено 817 тис. т мінеральних добрив (1950- 274,8, 1960 - 400,6). На підприємстві вперше в СРСР було освоєно виробництво суперфосфату в гранульованому вигляді; встановлено вітчизняні камери для виробництва суперфосфату безперервним способом. Основні виробничі процеси майже повністю механізовано, деякі автоматизовано. Освоєно виробництво нових видів мінеральних добрив (суперфосфат з вмістом бору та ін. мікроелементів, кормовий монокальційфосфат, складномішані добрива та ін.) і синтетичних мийних засобів. Впроваджено нові технологічні процеси: одержання алкілсульфатів натрію, триполі-фосфату натрію, ступінчаста нейтралізація фосфорної кислоти содою, фосфорної кислоти у напівгідратному режимі.

У 1976 Вінницький хімічний завод нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора.

Кількість працівників у радянські часи досягала біля 4500. Завод мав житловий фонд і розгалужену соціальну інфраструктуру.

Найбільш відомою продукцією "Хімпрому" був пральний порошок "Лотос".

В кінці 1990-х завод припинив свою роботу через нерентабельність виробництва, з багатомільойнної заборгованістю робітникам. Переважна кількість виробничих потужностей була демонтована, територія і об'єкти заводу були поділені між кількома орендаторами.

1999 року на базі рештків виробничого об'єднання «Хімпром» створено ЗАТ Вінницяпобутхім.

www.lotos.ua/
Міста поруч:
Координати:   49°15'3"N   28°30'40"E
Ця сторінка востаннє змінена 8 років тому