Λητή

Greece / Thessaloniki / Liti /

Η Λητή είναι ημιορεινή κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης που ήταν έδρα του άλλοτε καποδιστριακού δήμου Μυγδονίας. Με το σχέδιο όμως Καλλικράτης υπάχθηκε διοικητικά στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Η πόλη χτίστηκε πάνω στα ερείπια της ομώνυμης πόλης της αρχαιότητας και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, 14 χλμ. ΒΑ της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η άποψη, ότι η αρχαία πόλη θα πρέπει να ήταν ΒΑ της Θεσσαλονίκης ενισχύεται και από τη λεγόμενη Ληταία πύλη του δυτικού σκέλους των τειχών της Θεσσαλονίκης, στο σημείο όπου περνά σήμερα η οδός Αγίου Δημητρίου.Τα ερείπια της αρχαίας Λητής απλώνονται σε μεγάλη έκταση ανάμεσα στους οικισμούς Λαγυνά και Νέα Ευκαρπία και στη θέση Δερβένι, περίπου 6-8 χλμ. ΒΑ της Θεσσαλονίκης. Ο Στέφανος Βυζάντιος (6oς αι. μ.Χ.) βασίστηκε στα Μακεδονικά του Θεαγένη (3ος -4ος αι. μ.Χ.) και αναφέρει ότι η Λητή πήρε την ονομασία της από ένα ιερό της Λητούς εκεί κοντά, ενώ το εθνικό επίθετο ήταν Ληταίος.
Οι κάτοικοι της Λητής συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σημαντικότεροι αγωνιστές ήταν ο οπλαρχηγός Γεώργιος Αϊβατλιώτης (σημαιοφόρος) και ο Χρήστος Δημητρίου που πήραν μέρος σε πολλές μάχες στη νότια Ελλάδα, ενώ αναφέρονται οι Εμμανουήλ Νίκας και Νικόλαος Σιώκος, ως γηγενείς Μακεδονομάχοι.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   40°44'34"N   22°58'58"E

Σχόλια

  • Καλή η προσπάθεια για την ιστοσελίδα του δήμου.Αξίζουν συγχαρητήρια στο δημιουργό.Εύχομαι σε συνεχή εμπλουτισμό διότι ο δήμος διαθέτει ικανά άτομα.Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη.
  • Ο Δήμος διαθέτει ικανά άτομα αλλά ανίκανη ηγεσία!!
  • http://www.mygdonia.gr
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 5 έτη πριν