Uherský Brod

Czech Republic / Zlinsky / Uhersky Brod /

Město Uherský Brod je situováno ve Zlínském kraji při toku řeky Olšavy, přibližně 25 km od slovenských hranic. Jeho poloha při řece poblíž významných obchodních stezek jej předurčila již v dávné minulosti k úloze obchodního centra a opevněného strážního bodu na hranicích jihovýchodní Moravy. Trvalé a téměř nepřetržité osídlení této lokality a jejího okolí dodnes dokládají četné archeologické nálezy. První písemná zmínka o vsi a celní stanici zvané Na brodě pochází ale až z roku 1131 z listiny olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka. V roce 1272 jej král Přemysl II. Otakar ustanovil plnoprávným královským městem.

Z nejstarších památek raného a vrcholného středověku se do dnešní doby ve městě zachovala část městského opevnění z 2. poloviny 13. století v jeho jižní a severní části a jedna ze čtyř městských bran v severní části historického centra města, která je dnes součástí vstupního areálu Muzea J. A. Komenského.

Památky připomínající pobyt tohoto slavného rodáka města jsou zastoupeny pomníkem od Vincence Makovského, umístěným od roku 1956 před vstupním prostorem do expozic muzea, a obeliskem od Yvana Theimera, odhaleným v roce 1992 na Masarykově náměstí ke 400. výročí narození tohoto myslitele a pedagoga. Na průčelí domu č. p. 201, na Masarykově náměstí, lze pak spatřit pamětní desku upozorňující na místo, kde původně stával dům Komenského rodičů.
Nejbližší města:
Souřadnice:   49°1'20"N   17°39'6"E
Tento článek byl naposledy upraven 18 years ago