Колишній Німецький Народний Дім (Чернівці)

Ukraine / Chernivetska / Chernivtsi / Чернівці / вул. Ольги Кобилянської, 53
 пам'ятка архітектури (історії), будівля 1910 року

Німецький Народний Дім, арх. Г. Фріч, поч. ХХ ст.; інж. Е.Мюллер, 1908-1910 р. Охоронний номер: 9/24-Чв

Будівництво Німецького Народного Дому велося недовго: почалося 1908 року, а 5 червня 1910 німецька газета вже писала про закінчення. Внутрішнє оформлення виконав академічний художник Альфред Оффнер. Центром Німецького народного дому був святковий зал на 5 поверсі. Там проводилися різні урочистості не тільки німців, а й інших національностей. Німецький Народний Дім, незважаючи на те, що був споруджений ще за часів австрійського правління на Буковині і німці представляли правлячу націю, був споруджений без державних субсидій, а тільки на кошти різних товариств. Гроші, яких не вистачало, вони взяли в кредит у банку під відсотки, а потім ці відсотки платили. Отже, можемо говорити, що Німецький Народний Дім служив прикладом спільності в роботі, прикладом чернівецького девізу «Об'єднаними зусиллями". Цей девіз був колись на міському прапорі Чернівців.
Відомо, що в Німецькому Народному Домі проходили вистави українського театру. Зараз тут проходять лекції, літературні читання, виставки.
Німецький Народний Дім, безперечно, є надзвичайно цікавим. Фасад його разом з обрамленням парадних залів для різних зборів і великого концертного залу - досить оригінальна інтерпретація мотивів, які ведуть свій початок від німецького середньовіччя. Ці мотиви ніби пропущені через призму художніх тенденцій, які властиві пізній фазі модерну, коли посилилася тенденція до спрощення і геометризації форм.
Тут можна побачити і буковинське ганок, і вікна, форма яких нагадує, до речі, український національний модерн, зокрема. Німці, як бачимо, толерантно підходили до будівництва Німецького Народного Дому на території Буковини. Тут активне використання дерева, і чисто інтернаціональне використання еркерів. А в нижньому ярусі використовуються елементи готичної культури. Застосована, як бачимо, асиметрія в фасаді. Але через призму готики можна побачити, що саме зал цього Німецького Народного Дому є готичним храмом. Цікавий також внутрішній двір. Тут оформлене деревом, неначе, буковинське гуцульське ганок, роги оленя на стіні ніби вводять нас в казку Андерсена, в яку можна заглянути через таке оригінальне чарівне віконце або пройти через ті готичні ворота. А коли глянути знизу вгору, то відчуємо симфонію вікон, які мають різні форми.
Вхідні ворота також мають вигляд художнього твору.
Міста поруч:
Координати:   48°17'10"N   25°56'22"E
Ця сторінка востаннє змінена 8 років тому