Szent Jobb kápolna (Almádi)

Hungary / Veszprem / Balatonalmadi / Almádi / Dr. Óvári Ferenc utca, 47.

1950-es évek közepén indult a plébániatemplom freskóinak készítése, mely Bicskei Karle János festő kivitelezésében történt. Plébániát akkor dr. Pintér Sándor vezette. A munkálatok során visszatérő vendég volt az almádi helyszínen a freskókészítő István testvére, aki az akkor még mindig romos, a II. világháborúban rommá lőtt budai várban dolgozott, mint szobrász és építőmérnök. Az itteni beszélgetések indukálták a helyi plébánosban, hogy a várban lebontásra, pusztulásra szánt értékeket megmentse. Ezek közül különös figyelmet szentelt a várbeli egykori Zsigmond templom egyik kis kápolnájára, melyben 1800-as évek végétől 1944-ig őrizték a Szent Jobbot. A kápolnát többször megtekintették, melyből többek között a kupolát, az oltárt, néhány oszloptöredéket, járólapokat és egyéb szerkezeti elemet láttak megmenthetőnek és persze Lotz Károly egyetlen, velencei stílusban készült aranymozaikjait. A bontási munkák a mozaikkal kezdték, melyben majd az 1956-os események hátráltatták a munkát, mert a mozaikosok többsége disszidált. Végül 1957 őszén, vagy 58 tavaszán 2 Csepel teherautónyi rakományként a kápolna kövei megjelentek Almádiban, ahol a plébános szervezésével újjáépült a kápolna Lotz Károly egyetlen mozaikképével.
(Ha valaki a fenti tömörített történetet lényegesen hosszabb, egyes részleteiben gazdagabb formában akarja olvasni, annak javaslom, olvassa el az építkezésben részvett építőmunkás egyik leszármazottjának, Tóth Jánosnak az elbeszélését az alábbi hivatkozáson: www.freeweb.hu/mkdsz1/arh/almadi02.htm)

2001. augusztus 20. óta a helyszín kegyhellyé vált, mert itt helyezték el azt az ereklyetartót, melyben az eredeti, Szent István bazilikában őrzött Szent Jobból levált darabot őriznek.
Közeli városok:
Koordináták:   47°1'35"N   18°0'32"E
This article was last modified 14 évvel ezelőtt