Πύργος Τριγωνίου (Αλύσεως) (Θεσσαλονίκη)

Greece / Thessaloniki / Ayios Paulos / Θεσσαλονίκη
 πύργος, οθωμανικό

Πύργος πυροβολικού που χτίστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα ή στις αρχές του 16ου. Η ονομασία "πύργος Τριγωνίου" είναι σύγχρονη και προέρχεται από τη βυζαντινή ονομασία του τμήματος αυτού των τειχών. Οι Τούρκοι των ονόμαζαν zincirli kule (πύργο της αλυσίδας) ή kuşaklı Kule (ζωσμένο πύργο), πιθανόν από την διακοσμητική ταινία στην περιφέρειά του.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   40°38'26"N   22°57'36"E

Σχόλια

  • Η παρούσα καταχώρηση είναι λάθος. Η ορθή ονομασία του συγκεκριμένου πύργου είναι "πύργος της αλύσεως". Ο "πύργος Τριγωνίου" βρισκόταν επί των τειχών, μεταξύ της πύλης των Αναργύρων και του "πύργου της αλύσεως" και είχε τριγωνική κάτοψη, από όπου και το όνομά του. Σήμερα, ο πραγματικός "πύργος του Τριγωνίου" δε σώζεται παρά μόνο οι περιμετρικές του τοιχοποιίες(και αυτές μέχρι το ύψος των τειχών), οι οποίες φέρουν μεγάλες θύρες και συνδέουν εναλλακτικά την Άνω Πόλη με την Ακρόπολη. Ο ατυχής προσδιορισμός του "πύργου της αλύσεως" ως "πύργου του Τριγωνίου" οφείλεται σε ένα βιβλιογραφικό λάθος το οποίο συνεχίζει να αναπαράγεται ακόμα και σήμερα στους κύκλους των ειδημόνων(αρχαιολόγων, ιστορικών, αρχιτεκτόνων).
  • ορθή ονομασία είναι η επικρατούσα, δείχνει την επιβίωση της ελληνικής βυζαντινής παράδοσης σε αντίθεση με αυτήν που θέλησαν να επιβάλλουν με βάναυσο τρόποι οι κατακτητές οθωμανοί. Η τάση για ''ορθές '' απόψεις ,θυμίζει λίγο αυτούς που καταναλώνουν αποκλειστικά και μόνον τα δήθεν υγιεινά και ορθά φαγητα και στο τέλος αρρωσταίνουν από την ίδια τους την ορθοφαγία.
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν