Храм „Въведение Богородично“ (Полковник Серафимово) | църква, православен, Българска православна църква

Bulgaria / Smoljan / Rudozem / Полковник Серафимово
 църква, православен, Българска православна църква

Построена на мястото на малък параклис „Свети Никола“. В строителните работи по изграждането на храма и църковния двор участвали много местни дюлгери. Църквата е изографисана от известния иконописец Георги Ксаф от Станимака (Асеновград). При голяма тържественост в присъствието на цяло село много гости от околните села е станало освещаването на църквата през 1887 год. Тогава църквата бива преименувана от „Свети Никола“ на “Въведение Богородично”, тъй като църквата в Устово носела същото име. Същата година била донесена и първата камбана от Ксанти донесена на гръб, тежаща 50 оки. Открита е от гръцкият владика Кирил.
През 1880-1884 год. църквата е разширена като се построява нартикото (преддверието), изгражда се костница, постройка за свещенниците (канцелария) и с хубави каменни зидове се оформя черковния двор и църквата е отвършена напълно.Старата камбанария е построена в навечерието на Балканската война върху основа от камък и дървена конструкция, сегашната е построена през 1927 година изцяло от камък върху основата на старата.
Църквата "Въведение Богородично" в с. Полковник Серафимово е декларирана като художествен паметник на културата през 1975 год. и през 1978 год. е определена като художествен паметник на културата първа група от НИПК при МК - София. В двора на църквата се намира паметна мраморна плоча с имената на загиналите серафимовци през войните.
Nearby cities:
Координати:   41°31'52"N   24°47'4"E
This article was last modified преди 5 години