ΚΥΤΙΝΙΟΝ

Greece / Fokis / Polidrosos /
 χωριό, περιφέρεια (18)

Το Κυτίνιο ήταν αρχαία πόλη της Δωρίδας χτισμένη πιθανόν στις βόρειες πλαγιές του όρους Καλλίδρομο, κοντά στο σημερινό χωριό Παλαιοχώρι Φθιώτιδας. Στην περιοχή υπάρχουν ερείπια αρχαίας πόλης και πιστεύεται ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη Κυτίνιο. Το Κυτίνιο ήταν μία από τις τέσσερις πόλεις που ίδρυσαν οι Δωριείς στην περιοχή της σημερινής κοιλάδας της Γραβίας, γύρω από τον Πίνδο ποταμό, και αποτέλεσαν την Δωρική Τετράπολη.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°42'52"N   22°29'13"E

Σχόλια

  • It is considered one of the cities of ancient Tetrapolis but it is documented. In nearby locations Paleochori one can find objects and walls to indicate a settlement from Mycenaean times.
  • Το Παλαιοχώρι Δωριέων βρίσκεται στους πρόποδες του Καλλιδρόμου σε υψόμετρο 514μέτρων. Κτισμένο ανάμεσα σε δυο μικρά ρέματα , το κρουνόρεμα και το γουλιαμόρεμα, που το προστατεύουν απο τις πλημμύρες. Το μέρος είναι πλαγερό,κατάφυτο,ευάερο και ευήλιο και γι'αυτο το Παλαιοχώρι οι κατοικοί του το λένε και λιάστρα. Βόρεια του υπάρχει το ύψωμα του προφήτη Ηλία, με την ομώνυμη εκκλησία και τα αρχαία πελασγικά τείχη και νότια απλώνεται ο κάμπος του Βοιωτικού Κηφισού. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χώριο του δήμου και ολόκληρης της περιοχής σε καλλιεργίσημες εκτάσεις. Τα παλιά σπίτια στο χωριό είναι όλα χτισμένα με πέτρα και φέρουν όλα ανεξαιρέτως κεραμοσκεπή. Πολλά απ’ αυτά είναι δίπατα (διώροφα) και άλλα μονώροφα. Στα δίπατα σπίτια το κατώγι χρησίμευε ως αποθήκη για τα διάφορα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα: λάδι, κρασί, τυρί, μαλλί, δημητριακά κλπ. Χρησίμευε ακόμη καμιά φορά ως σταύλος για τα μεταφορικά ζώα, που δεν έλειπαν από κανένα σπίτι, και για την αποθήκευση του σανού, του αχύρου καθώς και διαφόρων ζωοτροφών. Στον πάνω όροφο ήταν τα υπνοδωμάτια, το σαλόνι και η κουζίνα που βρίσκονταν ενίοτε και στο κατώγι ή στην αυλή. Η επικοινωνία γινόταν εσωτερικά με ξύλινη σκάλα το λεγόμενο καταρράχτη. Υπήρχε επίσης πολλές φορές και εξωτερική πέτρινη σκάλα που οδηγούσε στον πάνω όροφο. Στην κορυφή του κεφαλόσκαλου σχηματιζόταν ο λεγόμενος πόντζος (εξώστης) και από κάτω δημιουργούνταν ένας θόλος που οδηγούσε στο κατώγι. Όλα τα σπίτια είχαν τους βοηθητικούς τους χώρους, όπως το φούρνο και το αχούρι για τα ζώα, που βρισκόταν στον κήπο ή την αυλή.Με πολυ μεγάλη παραγωγή σιτηρών και βαμβακιού. Επίσης καλλιεργούνται καλαμπόκια, αμπέλια και ελιές σε μικρότερο βαθμό. Η κτηνοτροφία είναι περιορισμένη. Το χωριό έχει 601 κατοίκους. Ιστορικά στοιχεία Θεωρείται μια απο τις πόλεις της αρχαίας Τετράπολις όμως αυτό είναι τεκμηριωμένο. Στις γύρω τοποθεσίες απο το Παλαιοχώρι μπορεί κανείς να βρεί αντικείμενα και τείχη που μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμού απο τα μυκηναικά χρόνια Πιο σαφή δεδομένα έχουμε απο τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το Παλαιοχώρι λόγω της εύκολης πρόσβασης του είχε κατοικηθεί απο τούρκους .Στο χωριό μνημονεύει ο Μακρυγιάννης οτι ο Καραισκάκης χτύπησε την εφοδιοπομπή των τούρκων που πήγαιναν στα Βασιλικά. Επίσης στο χωρίο συναντήθηκαν οι οπλαρχηγοί Πανουργιάς ,Γκούρας ,Τράκκας και Δυοβουνιώτης και έβγαλαν την απόφαση να αντισταθούν στη χαλκωμάτα. Η μετανομασία του χωριού απο ΚΥΤΙΝΙΟΝ σε Παλαιοχώριον Δωριέων έγινε για να δηλωθεί η παλαιότητα του χωριού απο τους κατοίκους του. Το Παλαιοχώρι και οι κατοικοί του σε όλη τη νεότερη ιστορία του έθνους έδωσαν το αίμα τους και συνέδραμαν στου αγώνες του έθνους. Απο το πόλεμο του 1897, τους Βαλκανικούς πολέμους, τη μικρασιατική καταστροφή, το πόλεμο του 1940. Οι Παλαιοχωρίτες αγωνίστηκαν και έδωσαν και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας τους. Γι' αύτο το λόγο έχει στηθεί ιερό που μνημονεύει τους πεσόντες σε όλους αυτόυς τους αγώνες.
  • Τι πήγαιναν να κάνουν οι Τούρκοι που χτύπησε ο Καραϊσκάκης στα Βασιλικά; Έχετε εικόνα πού βρίσκονται τα Βασιλικά;
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν