Пам'ятник чекісту П. М. Силаєву (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 будівля 1966 року, військовий меморіал / пам'ятник, пам'ятник історії, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en), Німецько-радянська війна

Архітектор інженер-майор В. І. Фомін, 1966 р.

Молодший політрук Павло Михайлович Силаєв – співробітник особливого відділу НКВС КЧФ, в останні дні оборони брав участь в забезпеченні евакуації командного складу флоту. Разом зі своєю дружиною Пашею Горошко був схоплений гітлерівцями. Під час допиту гранатами, що збереглися у нього (?) підірвав себе, дружину і групу гітлерівців. Після війни про це розповів свідок героїчної загибелі П. Силаєва і П. Горошко доглядач Херсонеського маяка Андрій Ілліч Дудар. У листопаді 1966 р. у тому районі, де молодший політрук Силаєв здійснив подвиг, встановили пам'ятник – триметрову бетонну стелу з емблемою чекістів і меморіальним текстом:
«Вірному синові Батьківщини Павлу Силаєву.
Тут 4 липня 1942 року героїчно загинув захисник Севастополя моряк-чекіст молодший політрук Силаєв Павло Михайлович. Знехтувавши смерть, останніми гранатами він підірвав себе і оточуючих його ворогів.
Слава і честь воїнам держбезпеки захисникам Севастополя».

Минули десятиліття, але героїчний вчинок Павла Силаєва не забутий. Його ім'я носить вулиця міста. У музеї місцевого управління СБУ один зі стендів присвячений життю і подвигу офіцера. Біля пам'ятника Силаєва на березі бухти Козачої молоді офіцери спецслужби дають клятву надійно стояти на варті держбезпеки.
У березні 2007 р. силами співробітників управління СБУ пам'ятник Павлу Силаєва був реконструйований у монумент пам'яті. Стелу відремонтували, а поруч з нею встановили гранітну плиту з іменами співробітників держбезпеки та контррозвідки КЧФ, загиблих і зниклих без вести при обороні Севастополя.
Міста поруч:
Координати:   44°34'0"N   33°24'29"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому