Vila Filipescu-Brâncoveanu (1915) (Bucureşti)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti / Aleea Modrogan, 1

Istoria acestei frumoase clădiri este legată de cea a familiei Filipescu, care stăpânea aici o moşie întinsă, ce cuprindea terenurile întregului cartier cuprins între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Dorobanţilor. După ce a fost concesionat, domeniul a primit denumirea de Parcul Filipescu şi pe el s-au construit sute de vile în perioada interbelică. La începutul secolului XIX, Alexandru Filipescu-Vulpe (1776-1856) şi-a clădit aici o casă, pe care fiul său adoptiv Ion Filipescu-Vulpache (1809-1864) o demolează şi construieşte una modernă, din cărămidă aparentă. Vila mare a fost construită între 1908-1915 după planurile arhitectului Roger Bolomey. Astăzi, vila Filipescu-Brâncoveanu găzduieşte sediul central al Partidului Democrat. (Narcis Dorin Ion, "Bucureşti în căutarea Micului Paris", Ed. Tritonic, 2003)
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°27'24"N   26°5'12"E

Comentarii

  • Fiul lui Ion Filipescu-Vulpache, Alexandru (1852-1916) este cel care a făcut vila actuală. El nu a locuit însă niciodată în această casă murind cu puţin înainte de inaugurarea ei. Întreaga familie este îmormântată la biserica Mavrogheni, din apropriere. Această reşedinţă, alături de alte bunuri imobiliare, a fost moştenită de Constantin Basarab Brâncoveanu (1875-1967), unul dintre marii proprietari funciari de atunci, văr primar cu Alexandru Filipescu. În anii ‘30, Constantin Basarab Brâncoveanu a girat cu această proprietate mai multe împrumuturi bancare pe care însă nu le-a putut plăti la timp, ca urmare Primăria Capitalei a intrat în posesia vilei şi a parcului. PDL foloseşte azi vila cu chirie, ea fiind de facto a RAAPPS, insa ultimul proprietar de drept a fost Primaria.
  • Parcul filipescu este incadrat intre piata victoriei,piata dorobatilor si piata eroilor aerului.Face parte din cartierele Aviatorilor si Dorobanti Capitale si a rezultata in urma parcelarii Filipescu.Primaria impreuna cu propietarul terenului au stabilit niste reguli de construire,care diferentiaza zona de cele moderne ( gen prostia Pipera de ex) :obligatia de a construi cladiri detasate(vile,calcane mai rar ),retragere uniforma de la aliniament 4 in fata,minim 5 in spate,min 3 in laterale,fatada de minim 10m ,care sa fie paralela cu aliniamentul(gardul), inaltime maxima 13m(p+3),POT 40 %, CUT 1,8.Zona dispune de numeroase strazi,trotuare largi, copaci seculari.Cartierul Filipescu este probabil un moder ideal de urbanism,lucru care in ziua de azi nu exista.Parcelarile din zona s-au facut dupa trasarea Caii Dorobanti,Bd Aviatorilor, si Sos. Kiseleff, nu inainte ca in ziua de azi.
  • pacat ca o astfel de cladire este folosita de niste muhaiele
  • pacat de tine ca esti o zdreanta MUIEPSD
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 11 ani