Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu" (Timişoara)

Romania / Timis / Timisoara / Timişoara / Strada Cluj (DJ592), 12
 şcoală / gimnaziu / liceu  Adaugă categorii
 Încarcă o fotografie

Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu" Timişoara

Istoricul școlii

Despre învăţământ muzical propriu-zis putem vorbi în Timișoara din anul 1846. În 30 octombrie 1906 Primăria aprobă înfiinţarea unei şcoli cu învăţământ muzical numită Conservator comunal cu sediul pe strada Ungureanu nr.1.

Începând cu 1946, Conservatorul comunal se transformă în Conservator de Muzică şi artă dramatică iar apoi în Institut de artă ce va avea două facultăţi: muzică şi teatru. Tradiţia muzicală a Institutului de artă, desfiinţat în 1950, a fost preluată în acelaşi an de Şcoala Medie Tehnică de Muzică, azi, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”. Din toamna anului 1957, pe lângă secţia Muzică va funcţiona şi secţia de Arte plastice, liceul schimbându‑şi denumirea de mai multe ori.

Aşa s‑a ajuns în anul 1968, când cele două secţii se despart, Liceul de Muzică „Ion Vidu” mutându‑se în noul sediu de pe strada Cluj nr. 12, unde funcţionează şi azi. Un an mai târziu se inaugurează sala de concerte „Mihai Perian” cu 340 de locuri, considerată de unii specialişti „sala cu cea mai bună acustică din sud-estul Europei”. În 1977 cele două şcoli de profil artistic, Muzică şi Arte plastice se unesc din nou.

Odată cu Revoluţia din 1990, cele două şcoli se separă definitiv, Liceul de Muzică îmbogăţindu‑se cu o nouă secţie, cea de coregrafie, denumită după întemeietorul ei, regretatul maestru coregraf Ştefan Gheorghe. În anul 2000, la 50 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de muzică, Liceul de Muzică Ion Vidu se transformă în Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” în care vor funcţiona cele două secţii existente, muzică şi coregrafie. La iniţiativa regretatului regizor Diogene Bihoi, va lua fiinţă secţia de Teatru ce îi poartă azi numele, colegiul având de acum trei secții. Resurse umane Colectivul Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” este format din 164 de cadre didactice (117 cadre titulare, 13 suplinitori și 34 cadre didactice asociate), 10 personal didactic auxiliar și 17 personal nedidactic. Baza materială a şcolii Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” îşi desfăşoară cursurile la zi, pe trei nivele: primar (cu specialitatea muzică), gimnazial (cu specialitățile muzică şi coregrafie) şi liceal (cu specialitățile muzică, coregrafie şi teatru), însumând 30 de clase. Cei 670 de elevi îşi desfăşoară activitatea în 20 săli de clasă, laborator de informatică, laborator de ştiinţe, sală de cor, sală de coregrafie, studio de teatru, 68 de săli de instrumente, bibliotecă, teren de sport, internat şi cantina proprie, cu o capacitate de 70 de locuri. Rezultate Pe parcursul celor 64 de ani de existență, elevii școlii noastre au obținut foarte multe premii la olimpiade și concursuri de specialitate din țară și străinătate: Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Serbia, Cehia, Slovacia, Spania. Numeroșii noștri absolvenți au devenit personalități cunoscute în domeniul muzical din țară și străinătate, dar și în alte domenii.

www.cnaionvidu.ro
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°44'48"N   21°14'4"E

Comentarii

  • penitenciaru " Ion Vidu"
  • Cu acest comentariu , te faci sigur/a prost/a . A fost și este cel mai bun liceu din Timișoara . Am terminat in 2010 și sunt mândru. Un liceu de nota 1000 .
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 9 ani