Voormalig cafe Maalbeek

Netherlands / Limburg / Venlo /

aan de rand van de steilrand, bijna bij de huidige grens met Duitsland, ligt een grote langgevelboerderij langs de rand van de weg. Deze hoeve, met op een van de gevels het ankerjaartal 1766, is alles wat over is van een voormalig Guliks leengoed.

De oudste vermelding van Malbeck dateert van het eind van de 14e eeuw. Tussen 1394 en 1398 verpachtte hertog Willem van Gelre een losplaats ('eynen amer') langs de Maas aan Heijnken Tilmanssoen van Eyle en Willem Gysensoen van Bollefelt en hun erfgenamen. De pachters mochten de loswal gebruiken om er mergel te laden en lossen. Om hun handelswaar te kunnen vervoeren, werd een weg aangelegd doir dat Merlebroick tot Maelbeek.
Malbeck of Maalbeek, zoals dit gebied ook wel wordt genoemd, was in de 14e eeuw nog Guliks grondgebied en dit zou ook blijven tot 1817, toen het gebied pas werd toegewezen aan het Koninkrijk der Nederlanden.

De eerste leenman die we met naam kennen, was Goedart Joede. Samen met zijn vrouw Kathereine verkocht hij de hoff tot Moelbeck of Moilbeck op Sint Lambertusavond (16 september) 1418 aan Goedart Hoeufft en zijn vrouw Aleida. Deze overdracht werd mede goedgekeurd door Heinrich Spede, de adellijke bewoner van het goed Altenhof bij kaldenkirchen (D). Deze mocht zich woudgraaf noemen, net als de eigenaren van kasteel Hillenraad in Swalmen, de eigenaren van de Asselterhof in Asselt en de familie Von Agris als eigenaren van het goed Amersloo bij Bracht. Maar Spede moest vooral mee zegelen omdat bij Malbeck een watermolen hoorde waarop diens laeten of lijfeigenen verplicht hun graan moesten laten malen. Deze zogenaamde dwangmolen zorgde voor een groot gedeelte voor de inkomsten van Malbeck, dat dus niet op het Gelderse Belfeld was geöriënteerd, maar op het Gulikse achterland.

Bron : www.loegiesen.nl/toponiemen/BELFELD-M.htm
www.pidor.nl/belvendmaalbeek.htm
Nearby cities:
Coördinaten:   51°18'20"N   6°8'38"E
This article was last modified 15 jaren geleden