«Камчатський» люнет (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 історичне місце, фортифікація, на мапі відображати тільки контур

У період оборони Севастополя 1854-1855 років на Корабельній стороні на Зеленому пагорбі (Крива п'ятка) попереду Малахова кургану в ніч з 26 на 27 лютого 1855 року на місці колишніх каменоломень заклали люнет, що отримав назву Камчатського по найменуванню полку, який поніс на ньому великі втрати. Разом з Волинським, Селенгинським редутами і Забалканською батареєю люнет становив передові укріплення, що прикривали головну оборонну лінію на Корабельній стороні. Будувався під керівництвом штабс-капітана 4-го саперного батальйону М. Сахарова.
Попереду люнета були контр-апрошні укріплення - ложементи (прообрази окопів), траншеї, які ворог постійно намагався захопити. Для руйнування французьких позицій в ніч з 10 11 березня 1855 року була проведена вилазка загоном чисельністю близько п'яти тисяч чоловік під командуванням генерал-лейтенанта С.А. Хрулева. Вона перетворилася в нічний бій.
26 травня 1855 року всі передові фортифікаційні споруди Корабельної сторони, в тому числі і Камчатський люнет, захопили французи.
У період оборони Севастополя 1941-1942 років на цій висоті розташовувалася 54 - а зенітна батарея, що прикривала Малахов курган з північного сходу.
Проект пам'ятника воїнам Камчатського люнету розробив інженер-підполковник О.І. Енберг, в липні 1903 року його «Височайше зволив затвердити» Микола II. Відкрили монумент в 1905 році. На гранітному п'єдесталі височіла чавунна колона, увінчана мідною Гренадою (палаючої бомбою) . На п'єдесталі був напис: «Камчатський люнет» і зображення Георгіївського хреста. Загальна висота пам'ятника - 23 метри. На жаль, монумент втрачений. Місце не забудоване. Збереглися фундамент та елементи благоустрою території колишнього люнета .
Міста поруч:
Координати:   44°36'4"N   33°33'16"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому