Меморіал підводникам-чорноморцям (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 військовий меморіал / пам'ятник, пам'ятник історії, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en), Німецько-радянська війна

Ск. С.А. Чиж, А.І. Баглей та А.Л. Шеффер, 1983р.

Автори існуючої архітектурно-скульптурної композиції - заслужений художник України С.А. Чиж, заслужені архітектори України А.І. Баглей та А.Л. Шеффер. Складається вона з двох частин: двофігурна скульптури командира і сигнальника, що стоять на постаменті, стилізованому у вигляді рубки підводного човна, і горизонтальної стели з двома барельєфами «Пам'ять» та «Подвиг». На стелі напис: «Учасникам Великої Вітчизняної війни - безстрашним, лицарі морських глибин», тут же перераховані підводні човни Чорноморського флоту. Скульптурна композиція заввишки 9,6 метра виконана з листової міді, гранітна стела - 20x14 метрів. У парапет басейну вмонтована 21 меморіальна плита з іменами 983 загиблих в роки війни підводників-чорноморців.
15 листопада 2000 відбулося відкриття ще однієї плити з іменами моряків-севастопольців, які загинули під час аварій на атомних підводних човнах «Комсомолець» (Норвезьке море, 4 квітня 1989) і «Курськ» (Баренцове море, 12 серпня 2000 р.) .
Міста поруч:
Координати:   44°36'17"N   33°32'20"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому