Cetatea Sacidava

Cetatea Sacidava de la Dunăreni - dealul Muzait - este situată la cca 5 km NE de sat, pe malul Dunării, spre E. Este o locuire civilă de tip cetate din epoca romană până în epoca medievală / sec. II - VI.

Toponimicul Sacidava arată că în acel loc sau în apropiere a existat înainte de cucerirea romană o aşezare daco-getică. Localizarea Sacidavei a fost posibilă prin coroborarea datelor oferite de izvoarele antice (Tab. Peut.: Sagadava; Not. Dign.: Sacidava, Proc.: Skedeba) şi de documentele epiggrafice, în primul rînd un milliarium din timpul împaratului Decius. Cercetările efectuate, care au dus la dezvelirea, în cea mai mare parte, a zidului de incintă din sec. 4 — 6, arată că, la Sacidava, fortificatia romană a existat din sec. 2 d.H. pînă la începutul sec. 7 d.H. Din documentele epigrafice descoperite pînă în prezent (cca 20 de inscriptii litice şi material tegular) rezultă că, la Sacidava, în perioada Principatului, a fost cantonată o unitate de infanterie, cohors I Cilicum milliaria equitata, ale cărei detaşamente supravegheau partea de sud a Dobrogei, o tabără secundară a unităţii aflîndu-se, se pare, pe drumul ce străbătea ţinutul prin interior de la S la N (Castellum Cilicum). In perioada 107 — 167 e.n., Sacidava s-a aflat în zona de supraveghere a marii unităţi militare de la Troesmis (Legio V Macedonica), ulterior intrînd sub controlul legiunii de la Durostorum (Legio XI Claudia).
După reformele lui Diocleţian, Sacidava era cuprinsă în provincia Scythia, la limita de sud a acesteia. In sec. 4, aici era cantonată o unitate de cavalerie: cuneus equitum scutariorum (Not. Dign., Or., XXXIX, 12).

www.ziuaconstanta.ro/stiri/ziua-satelor/relicve-peste-c...
 anticruined castle (en)sit arheologicImperiul Romanlimes (Roman border defence) (en)historic ruins (en)
Oraşe în apropiere:
Coordonate:  44°14'24"N 27°50'56"E

Comentarii

  • Imagini si text gasiti la : http://www.i-tour.ro/monumente-istorice-in-zona-ostrov-adamclisi/
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani