Пам'ятник Е. І. Тотлебену (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 цікаве місце, на мапі відображати тільки контур, військовий меморіал / пам'ятник, пам'ятник історії, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en)

Скульптор І.М. Шредер, художник А.А. Більдерлінг, 1909р.

Постамент виконано з сірого граніту, скульптури, деталі бастіону, мапа укріплень - із бронзи. Загальна висота пам'ятника - 13,75 м. Висота скульптури Тотлебена - 5,3 м.

"Пам'ятник Едуарду Йохану (по-русски Едуарду Івановичу) Тотлебену стоїть в кінці підйому на Бульварний пагорб, і головна алея« обіймає »його з двох сторін.
Це один з найкрасивіших і складних монументів Севастополя. Він був встановлений 5 серпня 1909 за проектом художника А.А. Більдерлінг (російська кавалерійський генерал) і скульптора І.М. Шредера.
Монумент по праву вважають пам'яткою не тільки Тотлебену, але і російським саперам, споруджували і ремонтують укріплення під вогнем противника, які перемогли у підземно-мінної війни.
Пам'ятник дуже цікавий за своєю композицією. У центрі складного, широкого у основи діоритового стилобату підноситься пілон, на якому встановлено бронзову статую інженер-генерала Тотлебена, що розглядає укріплення обложеного Севастополя. Він зображений у польовий шинелі, чоботях, з кашкетом у руці.
Оточує пілон виконана з бронзи імітація укріплень того часу: фашини (плетені кошики), наповнені грунтом, земляний бруствер і кам'яна начерку для захисту насипу.
Крім Е.І. Тотлебена зображені ще п'ять фігур: двоє солдатів будують зміцнення, двоє інших із зброєю в руках готуються відбити напад на землекопів. Матрос під їх прикриттям наводить знаряддя. Фігури кілька статичні, але велика кількість подробиць посилює інтерес до монумента.
З північної сторони на п'єдесталі напис: «Тотлебенъ», а на стилобаті позначення: «1854 - Оборона Севастополя - 1855».
З південного боку пам'ятника на картуші відтворено текст наказу про нагородження Е.І. Тотлебена орденом Св. Георгія 3-го ступеня. Про це говорить детальна напис на пам'ятнику: «Генерал-ад'ютант, граф Едуард Іванович Тотлебен. У нагороду вона зразкових праць зі зведення Севастопольських укріплень, що містять промисловий зразок інженерного мистецтва і в нагороду за блискучу хоробрість при відбитті штурму. Нагороджений орденом св. Георгія 3-й cт. ». Нижче - барельєф карти оборонних споруд Севастополя.
У 1942 році пам'ятник було сильно пошкоджено. Відновлено в 1945 році під керівництвом скульптора Л.М. Писаревського. Відлиття з бронзи виконано севастопольськими майстрами-ливарниками К.П. Федотовим і Н.П. Федоровим під керівництвом інженера М.Т. Бакая. "
Міста поруч:
Координати:   44°35'55"N   33°31'24"E
Ця сторінка востаннє змінена 13 років тому