Rezervatia naturala Prundu Mare

Romania / Arad / Secusigiu /
 parc, parc natural

www.luncamuresului.ro

inchirieri biciclete la punctul de informare Pecica

Balta Bezdin
Balta Bezdin este situată în inima Parcului Natural Lunca Mureşului, în porţiunea cea mai sălbatică a acestuia reprezentată de Rezervaţia Naturală Prundul Mare. Aflată printre sălcii, plopi, frasini şi stejari falnici, cea mai mare parte a bălţii este cotropită de stufăriş şi papură, oferind refugiu păsărilor şi târâtoarelor cărora le place umezeala locului. Cea mai spectaculoasă parte a bălţii este însă ascunsă privirilor trecătoare şi pentru a o surprinde trebuie ca întâi să urmăm o potecă ce ne poartă în desişul pădurii. Aici, într-un ochi de apă limpede, vizitat de cerbi, mistreţi şi alte lighioane ce sălăşluiesc în pădure, se scaldă vioi nufărul alb. Pe frunzele ca nişte platouri verzi-lucitoare, apar, ici şi acolo flori imaculate cu zeci e petale răsfirate ce ne minunează privirea. Pe frunze şi printre flori aleargă bizare, libelule multicolore şi se iţesc privirile curioase ale broaştelor. Nuferii albi ni se arată în toată această splendoare doar aici din întreg cuprinsul judeţului Arad, de la începutul verii în luna mai şi până spre sfârşitul acesteia în luna septembrie. Acest grăunte de paradis luxuriant este foarte fragil, ameninţat în permanenţă cu o existenţă efemeră şi de aceea are nevoie de aprecierea şi protecţia oferită de către noi toţi. Deşi luciul de apă al Bălţii Bezdin este extins pe o suprafaţă atât de mică, mai mică de o jumătate de hectar, prezenţa particulară a nufărului alb îi conferă o importanţă deosebită în sufletul tuturor celor care iubesc frumosul şi natura.

Observatorul Andras Libus
O nouă oportunitate este adusă în faţa iubitorilor de natură, începând cu anul 2006, prin realizarea de către Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a unui observator ornitologic la Balta Bezdin din cadrul Rezervaţiei Naturale Prundul Mare. Accesul fiind liber, orice persoană are posibilitatea de a urmări păsările care cuibăresc, vânează sau se hrănesc aici. Observatorul este amplasat în apropierea Mănăstirii Bezdin, pe un teren inundabil, un adevărat paradis pentru păsările de apă, mai cu seamă în perioada inundaţiilor. Pot fi urmărite păsări ca: stârcii cenuşii şi de noapte, egrete albe, lişiţe, raţe sălbatice, lăstuni, prigorii, găinuşe de baltă şi o multitudine de păsări răpitoare. Căprioarele, iepurii, vulpile, sau mistreţii nu sunt străine acestui loc şi vă pot oferi oricând o surpriză plăcută prin apariţia lor plină de viaţă.
Observatorul a fost denumit „Andras Libus” în memoria pasionatului ornitolog al Oraşului Pecica. Pe lângă importantul aport adus la inventarierea şi monitorizarea populaţilor speciilor din Lunca Mureşului, el este unul din promotorii ideii de protejare a acestei zone.

Observatorul Prundul Mare
Prin amplasarea şi amenajarea optimă a acestui observator veţi avea şansa să observaţi cu uşurinţă mamiferele mari care trăiesc în aceste locuri. Observatorul are o platformă la înălţimea de 4m şi este amplasat într-un braţ mort al râului Mureş. Fiind izolat fonic şi termic, turiştii pot vedea în condiţii de confort maxim, în cele mai neprielnice condiţii meteorologice, animale sălbatice în libertate. În funcţie de perioada din an în care sosiţi aici veţi putea vedea ciute cu iezi, cerbi falnici cu podoabele lor măiestre, familii simpatice de mistreţi sau căprioare, în permanenţă adulmecând aerul şi scrutând orizontul şi nenumărate specii de păsări. Animalele sălbatice sunt imprevizibile şi vă vor încânta cu simplitatea şi naturaleţea comportamentului lor. În timpul iernii observatorul se poate încălzi astfel încât confortul să fie cel mai înalt. Timpul ideal de observare a mamiferelor mari este la asfinţitul soarelui şi, ca urmare, se propune un interval de 2 ore de aşteptare pentru a spori şansele de a le vedea în apropierea observatorului. În această perioadă se pot afla amănunte despre modul de viaţă al speciilor, comportamentul şi hrana preferată din panourile informative amplasate în interior. Amplasarea acestuia într-un braţ mort a Mureşului face ca după inundaţiile periodice ca în zonă să se hrănească numeroşi stârci cenuşii, egrete albe şi raţe sălbatice, devenind astfel un observator ideal pentru turism ornitologic. Pentru urmărirea animalelor se pun la dispoziţie binocluri performante.

Mamiferele mai importante sunt cerbul (Cervus elaphus), mistreţl (Sus scrofa), vulpea (Vulpes vulpes), vidra (Lutra lutra), liliacul de seară (Nyctalus noctula), pârşul de alun (Muscardinius avelanarius), popândăul (Spermophylus cytelus) etc.
Pot fi întâlnite peste 200 de specii de păsări, marea lor majoritate protejate, aria protejată fiind declarată la nivel internaţional ca Arie de Importanţă Avifaunistică Câteva dintre aceste specii sunt: acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina), dumbrăveanca (Coracias garrulus), raţa cârâitoare mică (Anas querquedula), barza neagră (Ciconia nigra), stârcul cenuşiu (Ardea cinerea), egreta mică (Egretta garzetta), lăstunul de mal (Riparia riparia), prigoria (Merops apiaster), ciocârlia (Alauda arvensis), codalb (Haliaeetus albicilla), sturzul cântător (Turdus philomenes) etc.
Herpetofauna (amfibieni şi reptile) este bogat reprezentată, datorită caracterului de zonă umedă a luncii Mureşului. Specii ca: brotăcelul (Hyla arborea), buhai de baltă cu burta roşie (Bombina bombina); broasca de lac (Rana esculenta), tritonul crestat (Triturus cristatus), şopârla cenuşie (Lacerta agilis), năpârca (Anguis fragilis), broască ţestoasă de apă (Emys orbicularis) pot fi întâlnite frecvent în interiorul parcului.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°8'23"N   20°59'39"E
  •  20 km
  •  35 km
  •  76 km
  •  82 km
  •  90 km
  •  96 km
  •  110 km
  •  111 km
  •  114 km
  •  138 km
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 8 ani