Alexei Şciusev str., 33 A (Chişinău)

Moldova / Chisinau / Chişinău / Alexei Şciusev str., 33 A
 interesting place, listed building / architectural heritage

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În anul 1911 soţia consilierului de stat Maria Cistoserdova a vândut lui Petru Sâcenko din Odesa, proprietatea sa imobiliară, aflată în partea a doua a oraşului, pe str. Leova, 27 (număr vechi), cu dreptul de folosire comună a fântânii împreună cu vecina Sevastianova. În 1912 P. Sâcenko a obţinut permisul de la Uprava orăşenească de a construi două case cu faţade, supravegherea tehnică era realizată de către inginerul S. Feldman, posibilul autor al proiectului. S-a păstrat o descriere sumară a caselor din 1915:"1. Casă de locuit, ridicată într-un etaj, construită din piatră şi coteleţ, în care se află două apartamente, fiecare din nouă odăi. 2. Casa de locuit, construită din piatră în are se află un apartament din şapte odăi".

Este un complex alcătuit din două locuinţe, cu faţadele caselor soluţionată identic, simetrică faţă axa comună, care trece prin poarta de intrare în curte. Arhitectura faţadelor este stil modern cu detalii neoclasice.

Liter A. Este o casă construită într-un nivel, pe un plan unghiular, cu o aripă alungită în profunzimea sectorului, cu faţada îngustă orientată spre stradă. Este ridicată pe un demisol înalt, cu o compoziţie asimetrică, cu patru axe compoziţionale, dintre care trei sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral, spre dreapta, evidenţiată printr-un fronton curb, parte componentă a frizei superioare, care conţine motivul stilului moder – discuri cu trei striuri laterale. Intrarea şi colţurile casei sunt evidenţiate prin lesene cu trei striuri, caracteristice stilului modern. Ferestrele au ancadramente dintr-o plintă, care conturează partea lor superioară, într-o compoziţie continuă cu uşa de intrare. Plinte de aceleaşi proporţii decorează lesenele şi intervalele dintre ferestre. Sub plitele de pervaz sunt nişe. Deasupra peretelui se afla un parapet din tumbe şu grilaj metalic, care au fost folosite drept elemente constructive pentru peretele mansardei construite la sfârşitul secolului al XX-lea.

Liter B, poartă aceleaşi caracteristici cu excepţia planului, care este dreptunghiular, cu o galerie din geamuri la faţada laterală, care prezintă două etaje. Faţada principală a fost modificată: uşa de intrare a fost construită şi o fereastră a fost sacrificată pentru o nouă intrare.
Nearby cities:
Coordinates:   47°0'55"N   28°50'2"E
This article was last modified 11 years ago