Храм-базиліка свв. Рівноапостольних Костянтина й Олени XV ст. (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / вул. Пролітна, 1
 церква (християнський храм), історичне місце, середньовіччя, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1770-х років, Російська православна церква, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en), православний храм

Храм побудовано не пізніше 15 століття. Являє собою однонефну базиліку, прикрашену портиком із трикутним фронтоном. За свідченням єпископа Сімферопольського й Кримського Гермогена: "Церква кам'яна, мала, побудована греками ще в 1775 р., але при виході греків в 1779 р. у Маріуполь вона більше 60-ти років стояла в запустінні й в 1841 р. була виправлена, але в Кримську війну була розорена й по закінченні війни знову виправлена парафіянами, і освячена в 1856 р. Храмова ікона святих рівноапостольних царів Костянтина й Олени в срібній ризі належала колишньому Балаклавскому грецькому батальйону".

У радянський час церкву було закрито, вона використовувалася в якості кінозалу і клубу. Стараннями архімандрита Августина (Половецького) в 90-ті роки храм був відновлений.

www.planetakrim.com/catalog/01/sev-hram/photo16.htm
vashsevdom.narod.ru/histor/kon_el.html
family-travel.narod.ru/Pamjatniki/hram/ke.html
Міста поруч:
Координати:   44°30'21"N   33°33'23"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому