Пам'ятник адміралові М. Г. Кузнєцову (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / вул. Велика Морська
 погруддя, на мапі відображати тільки контур, споруда 2000 року, мала архітектурна форма, військовий меморіал / пам'ятник, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en)

Скульптор В.С. Гордєєв, архітектор В.І. Льончик, 2000р.

Споруджений за ініціативи Союзу радянських офіцерів імені Адмірала флоту Радянського Союзу Н.Г. Кузнєцова - видного військово-морського діяча, Героя Радянського Союзу. Закінчивши в 1926 році Військово-морське училище ім. М.В. Фрунзе він служив на Чорноморському флоті, з 1934 року командував крейсером «Червона Україна». У 1939-1946 роках - нарком ВМФ РСР, головнокомандувач ВМФ. Адмірал Кузнєцов вмів приймати вольові рішення, не боявся відповідальності. Під час Великої Вітчизняної війни керував бойовими діями Військово-Морського Флоту, багато зробив для вдосконалення оборони Криму, взаємодії Чорноморського флоту і армії. Він брав участь у роботі Ялтинської і Потсдамської конференцій глав урядів трьох союзних держав. У 1951-1953 роках - військово-морський міністр, з 1953 по 1956 рік був знову головнокомандуючим ВМФ.
29 жовтня 1955 в Севастополі в результаті вибуху загинув лінкор «Новоросійськ». Багато традиційно вважають, що ця катастрофа стала основною причиною зниження Кузнєцова у званні до віце-адмірала і звільнення у відставку, хоча існують і інші точки зору, що стосуються його взаємин з маршалом Г.К. Жуковим. Військове звання - Адмірал Флоту Радянського Союзу було повернуто через 14 років після смерті Н.Г. Кузнєцова. Він помер в 1974 році в Москві.
Пам'ятник відкрито 13 травня 2000. Автори проекту - скульптор В.С. Гордєєв і архітектор В.І. Льончик. На прямокутному п'єдесталі з габро встановлено бронзовий бюст адмірала без головного убору з нагородами на мундирі. Загальна висота пам'ятника - 3,5 метра.
Міста поруч:
Координати:   44°36'24"N   33°31'19"E
Ця сторінка востаннє змінена 13 років тому