Австрійський форт «З’явленська гора» (Львів)

Ukraine / Lvivska / Bryukhovychi / Львів
 руїни фортеці, історичне місце, Перша світова війна 1914-1918, фортифікація, цікаве місце, на мапі відображати тільки контур

Один з 11 австрійських фортів, що мав забезпечувати кругову оборону міста. Орієнтовна дата побудови 1887 рік. Більше дивитися посилання на Вікіпедію.
Опис з podoroziaib.org.ua/uk/lviv/fortu.html :
Форт побудовано після 1912 року на З'явленській горі (347 м) в Брюховичах. Біля підніжжя цієї гори проходить дорога. Також по рівнині на схід від гори проходить залізниця. Будова форту несхожа на інші укріплення 8-ми кілометрового кільця.
З заходу на північ дещо нижче вершини розташовані чотири муровані галереї з бійницями. Галереї збудовано з червоної цегли, ззовні заштукатурені, дах - залізобетонний. Стан збереження галерей різний. Південно-західна, пряма галерея збережена найкраще. В її південній стіні влаштовано 9 широких бійниць. Так само, 9 широких бійниць має західна галерея. Вона зігнута дугою в чверть кола. ЇЇ північний край частково зруйнований. Далі іде велика, напівкругла галерея. Частина її завалена, очевидно в наслідок зсуву краю гори. В західній частині можна також побачити пролом даху, можливо від попадання снаряду. Північно-східна, пряма галерея зруйнована в нижній (північній) частині.
Галереї почергово сполучені між собою окопами. Окоп між центральними галереями з сторони схилу захищений стіною. В стіні можна побачити 2 невеликі схрони. По проломах і бетонних плитах, розкиданих неподалік, можна припустити, що таких схронів було 4. На плато вище галерей, в заглибленні, розташовані два схрони. Зі сходу комплекс захищений системою земляних укріплень.
photo-lviv.in.ua/fort-briukhovychi-ta-odyn-z-naybilshyk...

www.youtube.com/watch?v=B1caPkIMRxo
Міста поруч:
Координати:   49°54'4"N   23°57'56"E
Ця сторінка востаннє змінена 1 рік тому