Форт «Північна Балаклава» (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 недобудований/закинутий об'єкт, фортифікація, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en)

 Далекосхідні трагічні події, пов'язані зі здачею російської фортеці Порт-Артур, підсумки російсько-японської війни поставили командування Чорноморського флоту перед необхідністю зміцнення Севастополя і Балаклави і з боку суходолу. З метою захисту південних підходів до Севастополя на гірських схилах на схід від Балаклави почали створювати комплекс оборонних споруд.
 Це були перші гірські довготривалі укріплення балаклавскій групи. Військовий інженер Полянський, автор цього проекту, використовував британський досвід створення укріплень на схилах гори Спілія періоду 1854-55 років. Тоді на схилах гори були побудовані земляні укріплення британської морської бригади. Саме з вершини гори Спілія почалася лінія оборони союзників у період Кримської війни, яка, огинаючи Балаклаву, простягнулася на 18 км до Севастопольської бухти.
Форт «Північна Балаклава» побудований у період з 1912 по 1915 рр. Він розташований на висоті 212 метрів на схилах гори Кефало-Врісі та складається з кругової ешелонованої системи вирубаних у скелі і частково бетонованих ровів глибиною до 3 метрів і довжиною два кілометри. Східний і західні рови з'єднані бетонованою штольнею довжиною 124 метри. Ширина 2,6 м, висота 3,5 метри, товщина бетонного покриття 1 м. Штольня була обладнана 240 кийками, через кожні 7-10 метрів - вентиляційними отворами в стінах, а через кожні 25-30 м - шахтами зі сходами, які ведуть на поверхню. Із заходу штольня прилягає до КП, що має бічні стінки 1,5 м та перекриття в 2,2 м.
На об'єкті планувалося встановити 75-міліметрові гармати, але вони так і не були встановлені - завадив Жовтневий переворот (Жовтнева революція). Будівництво берегових укріплень 12-ї ділянки Балаклавської групи (до якої входить і форт «Південна Балаклава») відновилося 1925 року. Тоді був добудований фортечний шлях, обладнані водойми, прокладені інженерні мережі. Остаточно будівництво довгострокових укріплень Балаклавської групи завершено не було.
Під час Другої світової війни підземний КП використовувався німцями для розміщення підземного шпиталю, у ряді приміщень досі збереглися остови підвісних ліжок. У свій час, гірські споруди використовувалися як полігони для випробування авіабомб, потім - в якості складів для зберігання артнабоїв і вибухових речовин Балаклавського рудоуправління ім. А. М. Горького. 

На сьогоднішній день весь метал на об'єкті вирізаний мародерами.
Міста поруч:
Координати:   44°30'14"N   33°36'26"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому