Ιαματική πηγή «Κόκκινο Νερό» (Κόκκινο Νερό)

Greece / Larisa / Melivoia / Κόκκινο Νερό
 νερό, Πηγή / Βρύση, πηγή, λουτρό (44), ενδιαφέρον

Από εδώ μπορεί κανείς να γεμίσει τις μπαταρίες του με λίγο "κόκκινο" νερό. Έχει ελεύθερες βρύσες όπου αναβλύζει άφθονο.
Για όσους δε γνωρίζουν και αναρρωτιούνται, το νερό έχει ελαφρό κόκκινο χρώμα και έχει γεύση σόδας. Απόλυτα φυσικό και υγιεινό.

Ο οικισμός Κόκκινο Νερό πήρε την ονομασία του ακριβώς επειδή στην περιοχή αναβλύζει το μοναδικό «κόκκινο νερό», που τα υδροξείδια του σιδήρου χρωματίζουν κόκκινα τα πετρώματα. Οι ιαματικές του ιδιότητες είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την ποσιθεραπεία με ένα ψυχρό λουτρό στις νέες πετρόκτιστες πισίνες. Οι ιαματικές πηγές «κόκκινο νερό» αναβλύζουν σε ποτάμιο εναλασσόμενο φυσικό περιβάλλον, πλούσιο σε βλάστηση, με αρωματικά φυτά και αγριολούλουδα. Κοντά στις πηγές και σε απόσταση 500 μ., σε ένα άλλο ποτάμιο περιβάλλον πλούσιο σε βλάστηση, αναβλύζουν πολλές φυσικές μεταλλικές πηγές.
Ιαματικό Νερό: Η θερμοκρασία του νερού είναι 17ο C
Χαρακτηρισμός: Ψυχρό HCO3- Ca- Mg- CO2 υποτονικό ιαματικό νερό δήμου Αγιάς
Θεραπευτικές ενδείξεις: Ουροποιητικό και γαστρεντερικό σύστημα
Ιαματική πηγή κατάλληλη για ποσιθεραπεία
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   39°49'57"N   22°47'11"E

Σχόλια

  • Ανάλυση του νερού των πηγών του Κόκκινου Νερού πραγματοποιήθηκε το 2000, από τον Σύνδεσμο Ιαματικών και Μεταλλικών Πηγών Ελλάδος, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους. Μάλιστα οι ειδικοί υδρογεωλόγοι που έχουν επισκεφθεί τις πηγές ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Δήμου Ευρυμενών, για την εκτίμηση του νερού των πηγών, μετά τις αναλύσεις τους αναφέρουν ότι είναι δυσεύρετο, όσο αφορά στη σύνθεσή του. Σε πορίσματα που έχουν καταθέσει αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι πηγές τόσο στο χημισμό τους όσο και στην παροχή τους είναι αξιόλογες». Ειδικότερα, όξινη – οξυανθρακική, ασβεστούχος, μαγνησιούχος, μεταλλική σιδηρούχος, χαρακτηρίζει μία εκ των πηγών που μελέτησε ο υδρογεωλόγος, διδάκτορας Γεωλογίας κ. Ζήσης Αγγελίδης, καθώς και υπόξινες οξυανθρακικές ασβεστούχες, μεσο-μεταλλικές σιδηρούχες, άλλες δύο στην ίδια περιοχή. «...Ο χημισμός, οι παροχές, το περιβάλλον και η υποδομή στον ευρύτερο χώρο των πηγών μας υπαγορεύουν δύο αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει περιεχόμενο τον θερμαλισμό και αφορά στις ιαματικές – μεταλλικές πηγές, ενώ η δεύτερη την εμφιάλωση και αφορά στις πηγές του χειμάρρου», αναφέρει επίσης, στην αναφορά του, ο κ. Αγγελίδης
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν