Római katolikus templom, Mátraverebély, Szentkút

Hungary / Nygrad / Matraverebely /
 basilica (en), zarándokhely, érdekes hely

Római katolikus templom (Nagyboldogasszony), Mátraverebély, Szentkút

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, kéttornyú, barokk stílusú templom 1763-ban épült. A híres búcsújáró helyhez több, Szent Lászlóval és csodálatos gyógyulásokkal kapcsolatos monda fűződik.
A népi hagyomány szerint 1091 vagy 1092-ben Szent László király lova patája nyomából fakadt a mai Szent Kút forrása. 1095 és 1195 között történhetett az első testi gyógyulás, amikor a Szűzanya, karján a kis Jézussal, megjelent egy verebélyi néma pásztornak, és a mai Szent Kút forrásvizével meggyógyította.

A templom tornyait hagymasisak fedi. A főoltár, a szószék és több szobor rokokó stílusú, a két mellékoltár copfstílusban készült a XVIII. században. A főoltáron helyezték el a XVIII. századi Mária-kegyszobrot.

A csodás eredetű forrást 1290-ben említették először. Korábbi fakápolnája helyett 1705-ben kőkápolnát építettek, de az 1755-ben már romos volt. A templomot Bellágh Antal remete kezdte el alapozni, majd az Almásy család segítségével 1758-63 között készült el a mai formájában. A nyugati oldalhoz kapcsolódik az Almásy-sírbolt. A templom keleti oldalához épült a ferences rendház.

Szentkút 1970-ban "kis bazilika" (basilica minor), 2006-ban pedig Nemzeti Kegyhely rangot kapott.
Közeli városok:
Koordináták:   47°59'59"N   19°46'2"E
This article was last modified 15 évvel ezelőtt