Κωσταράζι (Παλαιό Κωσταράζι)

Greece / Kastoria / Vogatsiky /
 πόλη φάντασμα  Προσθήκη κατηγορίας

To Κωσταράζι, είναι ένα από τα ιστορικότερα χωριά της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας. Η παράδοση λέει, πως η ίδρυση του χωριού έγινε υπό τον αρματολό Κώστα Ρίζο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο οποίος πρότεινε την ένωση τριών οικισμών της Κρανιάς, της Σμίξης και των Παλιόσπιτων, έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτα στις επιθέσεις των Τούρκων.

Η ίδρυσή του, τοποθετείτε στις αρχές του 17ου αιώνα περί το 1650. Προς τιμήν του το χωριό πήρε το όνομά του και ονομάστηκε Κωσταράζι.

Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα, καθώς αποτέλεσε προπύργιο του Παύλου Μελά και άλλων Μακεδονομάχων. Η πρώτη καταστροφή του Κωσταραζίου συντελείται στις 30 Οκτωβρίου του 1912 όταν οι αποχωρήσαντες ηττημένοι Οθωμανοί καίνε το χωριό.

Στις 13 Απριλίου του 1944, ημέρα Μεγάλης Πέμπτης, οι Γερμανοί καίνε ολοκληρωτικά στο Κωσταράζι ως αντίποινα και σκοτώνονται 12 άμαχοι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν και να μετεγκαταστάθηκαν στις αρχές της δεκεατίας του '50 λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στους πρόποδες του ίδιου βουνού, και να ίδρυσαν το Νέο Κωσταράζι.

Σήμερα, ελάχιστα από τα πέτρινα κτίσματα, του σχετικά μεγάλου, παλαιού Κωσταραζίου, στέκονται ακόμη όρθια.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   40°26'57"N   21°21'48"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν