Палац Бадені (XIXст.) (Коропець)

Ukraine / Ternopilska / Koropets / Коропець / вул. Марка Каганця
 палац, неокласична архітектура, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1906 року, неоренесанс

В 1893 році Коропець переходить у власність маршалка Галицького сейму, графа Станіслава Марціна Бадені (Stanislaw Marcin Badeni) (1850-1912). Станіслав одразу почав перебудову замку у родинну резиденцію. Новий палац звели у стилі віденського рениссансу. Роботи були завершені в в 1906 році. Палац повстав двоповерховим, прикращений трьома ризалітами та фігурним дахом. До нашого часу збереглася овальна бальна зала на першому поверсі палацу прикрашена панелями з дуба. На стінах зали знаходилися портрети польських королів. Поруч з королівською залою знаходилися їдальня, бібліотека та каплиця. З іншого боку тягнулися житлові приміщення. Другий поверх складався з житлових приміщень.
В Першу світову війну в 1914-1920 роках палац було сильно пошкоджено та пограбовано. Саме тоді з усіх стін було знято портрети, вирвані вікна та двері. В міжвоєнний період родина Бадені відновила палац майже у його первісному стані. Тільки портрети годі було знайти.
За Станіслава Бадені парк було розширено до 200 гектарів. Автором паркової реконструкції був інспектор міських парків, творець Стрийського парку у Львові Арнольд Рьорінг. В парку були розбиті великі галявини з різними групами дерев.
Через парк протікали дві річки, Коропчик і Млинівка. Їхні береги сполучали красиві містки. В парку був став на березі якого розмістилися оранжерея та теплиці. До приходу комуністів в 1939 році за парком доглядало 30 садівників.
Міста поруч:
Координати:   48°55'49"N   25°10'49"E
Ця сторінка востаннє змінена 8 років тому